RENGELINK | SORIANO

Nieuws en blogs

Nieuws en blogs

Kan bevel tot terug verhuizing worden gegeven aan een ouder die, toen deze ouder alleen met het gezag over het kind was belast -met onbekende bestemming- is verhuisd?

Hoe zit het wanneer een ouder die alleen met het gezag is belast zonder overleg met de andere ouder is verhuisd waardoor de omgang tussen de andere ouder en het kind zo goed als onmogelijk is geworden? Is er wat aan te doen, en zo ja wat?

 Casus: De ouder die was belast met het eenhoofdig gezag over het kind van partijen verhuisde zonder toestemming van de andere ouder. Hierdoor werd de omgang tussen het kind en de niet met het gezag belaste ouder (welhaast) onmogelijk.

 In een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad van eind 2021 legde de Hoge Raad uit wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een ouder die is belast met een eenhoofdig gezag over een kind verhuist zonder de toestemming van de andere ouder die, op het moment van verhuizen, niet met het gezag was belast terwijl door die verhuizing de omgang met de andere ouder zo goed als onmogelijk was gemaakt.

 Eerst bij de Rechtbank, daarna bij het Gerechtshof en vervolgens bij de Hoge Raad kwam in dit verband de vraag aan de orde of artikel 8 EVRM in combinatie met artikel 1:247 lid 3 BW met zich meebrengt dat er een rechtsgrond bestaat voor toewijzing van het verzoek van de niet met het gezag belaste ouder om de andere ouder te bevelen terug te verhuizen. Artikel 8 EVRM ziet op het recht op family life. Artikel 1:247 lid 3 BW ziet op een verplichting van de met het gezag belaste ouder om de ontwikkeling van de banden van zijn kind met de andere ouder te bevorderen.

 Het Gerechtshof oordeelde in deze casus dat noch artikel 8 EVRM, noch artikel 1:247 lid 3 BW grond kan vormen voor toewijzing van het verzoek van de ene ouder (zonder gezag) om de andere ouder (met gezag) te bevelen terug te verhuizen. Het Gerechtshof meende dat de rechter wel kon besluiten tot een wettelijk dwangmiddel om de omgang te effectueren maar achtte een bevel tot terug verhuizing wettelijk niet mogelijk en aldus een brug te ver.

 De Hoge Raad oordeelde anders. De Hoge Raad bepaalde dat ook bij eenhoofdig gezag een grondslag bestaat om de keuzevrijheid van de met het gezag belaste ouder ten aanzien van de woonplaats van het kind te beperken indien deze ouder niet voldoet aan de verplichting omgang tussen het kind en de andere ouder te bevorderen.

 “Op grond van art. 8 EVRM is de rechter in zodanig geval gehouden alle in het gegeven geval gepaste maatregelen te nemen om de met het gezag belaste ouder ertoe te bewegen alsnog medewerking te verlenen aan omgang tussen het kind en de andere ouder. Een verbod aan de met het gezag belaste ouder om te verhuizen, dan wel een bevel aan deze om terug te verhuizen, kan een passende maatregel zijn”, aldus de Hoge Raad.       

 Conclusie:

Ouder met eenhoofdig gezag is beperkt in zijn keuzevrijheid om met het kind te verhuizen en kan zelfs worden gedwongen om terug te verhuizen zodat omgang met de andere ouder kan plaatsvinden.

Wanneer uw ex van plan is om met kinderen te verhuizen en u kunt zich daar niet in vinden, of mogelijk wilt u zelf verhuizen met kinderen, neem dan contact op voor advies.

Evert en Francisco